Het welzijn van je hond is belangrijk voor het hele gezin. Niemand zit te wachten op een gestreste hond die de dienst uitmaakt. Een volgzame hond dus, dat is we willen. In deze blog gaat Johan, een vergelijker van huisdierverzekeraars, verder in op dit onderwerp. Zo bespreekt hij kort wat belonen is en hoe je dat op de beste manier kunt doen.

Je huisdier belonen
Wil je je hond een bepaald gedrag af- of aanleren, dan dien je de hond duidelijk te maken wat wel en niet mag. Bij goed bedrag hoort een beloning. In welke vorm je die beloning doet, mag je in principe zelf weten.

Het eigen beloningsgedrag
Soms beloont de hond zichzelf. Een actie is het gevolg van een oorzaak. Stel: de hond probeert uit zichzelf de voordeur open te doen. Wanneer hem dit gelukt is, beloont hij zichzelf: hij rent eens flink door de tuin van de buren heen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Straffen is hier wel op zijn plaats, omdat het nimmer handig is dat het dier zelfstandig de deur kan openen.

Als baas belonen
Een beloning moet eigenlijk meteen gegeven worden nadat een handeling correct uitgevoerd is. Geef je hond een beloning waar het niet erg lang mee bezig is. Geef je hond een klein koekje dat lekker ruikt. Een hond gebruikt vooral zijn neus. Het schenkt dus amper aandacht aan de vorm van het koekje, maar zal zich des te meer op de geur van het koekje storten. Belangrijk is bijvoorbeeld mergpijpjes te mijden als beloning. De hond is gemakkelijk twee minuten bezig met het wegkauwen van een te grote beloning. De beloning moet wel de moeite waard zijn. Sommige honden vinden een aai of knuffel van de baas een prima beloning. Ook zijn er honden die je daar geen plezier mee zal doen. Een beloning is voor de hond iets persoonlijks. En ook de situatie waarin je je hond beloont is ook zeker van belang.

Let op de timing
Timen is een belangrijk woord in het aan- of afleren van bepaalde gewoontes. Het gaat erom dat je gericht beloont. Zo snapt de hond beter wat er van hem of haar verwacht wordt. Mensen zijn vaak ongeduldige wezens. Veel hondenbezitters gaan er te snel van uit dat de hond het wel begrijpt. In plaats van de situatie nog eens uit te leggen, zijn veel mensen geneigd de hond te straffen. Het is zeker af te raden om je hond te straffen voor iets wat hij niet gedaan heeft. Steekt je hond zonder toestemming de weg over, dan is de straf op zijn plaats. Maar weigert je hond te apporteren, dan snapt de hond het nog niet. Het werkt dan averechts om te straffen. De hond zal dan denken dat apporteren fout is, terwijl dit juist was wat je van je hond wilde.

Verzekering voor een zieke hond

Wanneer je diertje ziek is reageert hij mogelijk anders op je commando’s. Een bezoekje aan de dierenarts kan echter behoorlijk duur zijn. Door een goede verzekering voor honden af te sluiten voorkom je verrassingen en ben je volledig gedekt wanneer je dier ziek wordt. Er zijn verschillende verzekeraars waaruit je kunt kiezen. Ga dus altijd eerst goed op onderzoek uit, vergelijk de prijzen, bekijk de voorwaarden en sluit je dierenverzekering eenvoudig online af.