Je moet je hond regelmatig uitlaten, dat weet iedereen. Maar hoe vaak en hoe lang moet zo’n wandeling precies duren? Lees in dit artikel hoeveel tijd je hond nodig heeft voor een wandeling en wat je kunt verwachten van je hondenoppas of honden uitlaatservice.

Een hond wordt om vele redenen uitgelaten:

  • Noodzaak om te doen (poepen en plassen)
  • Lichaamsbeweging
  • Ruiken
  • Communicatie met andere honden
  • Behoeften waaraan moet worden voldaan

Bewegen

De behoefte aan lichaamsbeweging is afhankelijk van leeftijd en ras en verschilt ook per persoon. De pup moet heel vaak naar buiten (elke 2 uur), maar dit zijn vaak hele korte wandelingen die de straat misschien niet eens verlaten. Een actieve volwassen hond hoeft meestal maar 3 keer per dag te worden uitgelaten, maar al wandelend moet hij kunnen lopen, spelen en “werken”. De wandeling duurt makkelijk 1,5 uur.

Oude of zieke honden hebben uiteraard minder beweging nodig, maar ze willen wel geestelijk gehandicapt zijn. Een wandeling kan lang duren als je samen op een bankje in het bos zit. De hond voelt zich dan nog lekker buiten en kan rustig lopen zonder zijn lichaam te overbelasten.

Snuffelen

Wie de hond “snel” wil uitlaten kan wel eens gefrustreerd raken door een hond die overal wil snuffelen. Deze snuffeltijd is echter erg belangrijk voor het welzijn van uw hond. Door te ruiken verwerkt je hond veel informatie over de omgeving. Geef hem de tijd om overal te snuffelen, dit zorgt ervoor dat hij lekker voldaan is na de wandeling en dat zal hem in huis ook rustiger maken.

De link tussen honden en raamdecoratie

Natuurlijk wandelen we allemaal met onze hond zodat hij zijn behoeften kan vervullen. Gezonde volwassen honden moeten daarom minimaal 3 keer per dag, maar bij voorkeur 4 keer per dag naar buiten worden gelaten. Heb je weinig tijd door drukke werkschema om je hond uit te laten? Dan zou ik je aanraden om jaloezieën als raamdecoratie te gebruiken. Waarom jaloezieën kopen? Met Jaloezieën op maat heb je mooie licht inval met behoud van privacy. Natuurlijk helpt honden in latere leeftijd dat ze niet verblindt raken. Vaker uitlaten betekent ook lang levensduur voor honden. Puppy’s en oudere honden hebben overdag vaker korte wandelingen nodig vanwege vervuiling of incontinentie.

Een hond plast niet alleen omdat het “moet”, maar ook om geurvlaggen te leggen. Het maken van kleine plasjes is dan ook een belangrijk onderdeel van het wandelen. Zo verkent hij de omgeving en communiceert hij met andere dieren. Geef hem dus de tijd om te snuffelen en laat hem zoveel mogelijk zelf bepalen waar hij gaat plassen.

Natuurlijk moet uw hond soms zijn eigen ding doen, vaak heeft hij “looptijd” nodig voordat hij er klaar voor is. Verwacht dus niet dat je hond alles in 5 minuten doet, geef hem de tijd om een goed plekje uit te zoeken. De meeste honden willen hun behoefte niet in hun tuin of op straat doen, maar wat verder van huis. Loop dus eerst rustig naar de bos en laat hem daar zijn ding doen.