Het bouwen van een verblijfplaats voor honden is een hele klus. Of je dit nu voor je eigen hond doet of omdat je graag een hondenkennel wilt beginnen, het is goed om de juiste ondergrond te kiezen. In deze blog vertellen we je wat een stalmat kan betekenen voor je hondenverblijfplaats.

Handig en schoon

Een stalmat is ideaal wanneer je honden hebt. Leg de stalmat in het hondenverblijf en profiteer direct van het gemak. De meest ideale stalmat is gemaakt van EVA, deze afkorting staat voor Ethyleen Vinyl Acetaat. De eigenschappen van dit materiaal zijn: zacht, flexibel en zeer slijtvast. Daarnaast is het veel duurzamer dan PVC en rubber. Het neemt geen vocht op, ook niet als er een scheur in mocht komen.

Nadelen van het materiaal

C2C of cradle to cradle houdt in, dat geproduceerde producten wanneer ze versleten zijn, zonder kwaliteitsverlies opnieuw in nieuwe producten gebruikt kunnen worden. EVA is niet cradle to cradle. Daarnaast de prijs relatief hoog in vergelijking met andere materialen die voor een stalmat geschikt zijn. Daarentegen is het materiaal wel heel sterk. Momenteel wordt er gekeken hoe EVA recyclebaar te maken.

Toepassing

Door de stalmatten in de het hondenverblijf te leggen wordt de vloer niet door urine of ontsmettingsmiddelen aangetast. Op deze manier kun je de vloer van je hondenverblijf netjes houden. En het leggen van zo’n vloertje is kinderlijk eenvoudig, net een puzzel: de matten hebben een kartelrand waarmee je ze makkelijk in elkaar kunt zetten. Zo maak je een ondervloer die sterk en hygiënisch is.

Dikte
Stalmatten hebben meestal een dikte van 2.5cm en hebben een hoge isolatiewaarde. Een voordeel van deze matten in vergelijking met bijvoorbeeld stro en beton, is dat er veel minder stofvorming bij komt kijken. Op deze manier hebben uw honden minder last van stof. De dieren hebben door de stalmatten een veel betere grip. Ken je die beelden van honden op het ijs of een gladde vloer? Daar hebben ze dus met deze matten geen last van. Dat scheelt blessures en aandoeningen.

Professioneel

Wanneer je besluit nu eindelijk dat hondenpension of die -fokkerij te beginnen, dan is het wel slim om de zaak direct professioneel aan te pakken. Met stalmatten zorg je voor een diervriendelijke omgeving. Natuurlijk kun je bovenop de matten een slaapplek maken voor de dieren, hiervoor kun je ook gerust stro gebruiken. De vloer is eenvoudig te reinigen en heeft door zijn slijtvastheid niet te lijden van de honden die er overheen lopen. Deze stalmatten zijn eveneens te gebruiken in een wagen waarin je de honden kunt vervoeren, bijvoorbeeld van de kennel naar de eigenaar terug.

Conclusie

Stalmatten zijn een nieuwe manier om vorm te geven aan een professionele, diervriendelijke verblijfplek. Dit kun je doen voor je eigen hond, maar ook voor de dieren van klanten, mocht je een hondenkennel of -fokkerij op willen richten of al operationeel hebben.