Wanneer de lente begint, begint ook het vlooien en tekenseizoen. Mede doordat je bij mooi weer vaak ook sneller de natuur opzoekt, is de kans groter dat de hond last krijgt van vlooien en teken. Om dit te voorkomen en je hond te beschermen tegen vlooien en teken, zijn er verschillende soorten bestrijdingsmiddelen. Lees hier hoe je jouw hond het best beschermd tegen vlooien en teken.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn parasieten die houden van het bloed van dieren zoals katten en honden, maar ook mensen kunnen last krijgen van vlooien. Het zuigen van bloed en bijten wat zorgt voor jeuk. Doordat een hond of kat gaat krabben om van de jeuk af te komen, ontstaan er geïrriteerde plekken. Nog gevaarlijker is het feit dat vlooien vaak lintwormen bij zich dragen en dit kunnen overdragen aan de hond.  

Wat zijn teken? 

Net als vlooien zijn teken ook parasieten die leven van het bloed van mensen of dieren. Teken zijn kleine spinachtige parasieten en kunnen dagenlang ongemerkt in je huid gaan nestelen. Teken komen veel voor in bosrijke en natuurlijke gebieden. De kans is dus aanwezig dat je bij het uitlaten van de hond een ongenodigde gast mee terugneemt. Bij niet tijdig behandelen, kunnen honden erg last krijgen van onder andere hoge koorts, bloedarmoede, lusteloosheid en nog andere ziekteverschijnselen. Het voorkomen en tijdig behandelen van teken is daarom noodzakelijk.

De verschillende behandelmogelijkheden voor de hond

Omdat een hond flink ziek kan worden van vlooien en teken, is het belangrijk om deze parasieten te bestrijden. Nu zijn er veel verschillende behandelmethodes om vlooien en teken te bestrijden:

Vlooienkam

De naam zegt het al, met een vlooienkam, kam je de vlooien en de eitjes uit de vacht van de hond. Hierdoor geef je de vlo geen kans zich verder te nestelen in de vacht en huid van de hond en wordt irritatie en erger voorkomen.

Vlooienband

Met een vlooienband bescherm je jouw hond voor meerdere maanden tegen vlooien en andere parasieten zoals teken. Een veelgebruikte vlooienband is de Seresto vlooienband voor honden. De halsband geeft in zeer lage concentratie stoffen af die zich verspreiden in de vacht van de hond waardoor de vlooien en teken gedood worden wanneer ze hiermee in aanraking komen. 

Druppels

Net als bij een vlooienband zorgen druppels in de nek van de hond ervoor dat vlooien, teken en andere parasieten gedood worden zodra ze zich proberen te nestelen. Advantix Hond is zo’n spot-on oplossing tegen vlooien, teken en andere parasieten. Doormiddel van een pipet worden druppels aangebracht op de huid van de hond. De werkzame stoffen verspreiden zichzelf over het gehele lichaam van hond.

Tabletten

Ook met speciale tabletten kan je jouw hond beschermen tegen vlooien. Hoewel een tablet vaak lastig te geven is aan een hond, kan je dit verwerken in het eten van de hond. De werkzame bestandsdelen in de pilletjes zorgen ervoor dat parasieten als vlooien en teken het niet overleven. Deze tabletten zijn verder niet schadelijk voor de hond.